Tillbaka

Ry Fotboll

Ry Fotboll har fått en fin multibana. Och banan är väldigt speciell. För här kan du spela allt från fotboll, till tennis, basket och panna. Och det är något unga människor gillar.

När styrelseledamoten i Ry Fotboll Peter Kilden fick beskedet att man kunde söka pengar till en multibana genom DBU och Nordeastiftelsen var han bara på väg att lägga ner idén. För egentligen höll de på med så mycket annat, och en multibana var ändå ett stort projekt.

— Men vi fick reda på att Ry Hallerne också kunde hjälpa till med 150.000 kronor för ett multibana och då var vi en bra bit på vägen, säger Peter Kilden som berättar att banan sprang upp i 750.000 kronor inklusive moms.

Peter Kilden tog därför kontakt med UNIQA som är DBU:s officiella leverantör av multibanor och tillsammans med konsulten blev idén en dröm som senare skulle bli verklighet.

Uttalande

”Tillsammans med UNIQAs konsult utformade vi kursen och vi hade en konstruktiv dialog. Vi fick råd och sparring för att fylla i ansökan till Nordea-stiftelsen och det slutade med att vi fick 320.000 DKK i bidrag utöver de 150.000 DKK från Ry Hallerne. Vi fick de sista pengarna från Skanderborgs kommuns Folkupplysningsnämnd och sedan kunde banan byggas, säger Peter Kilden som säger att byggprocessen blev en längre process än väntat.

Multibanan är helt skräddarsydd. Förutom att man så klart kan spela fotboll finns det även möjlighet att spela innebandy och handboll i huvudzonen. Idrott som du normalt skulle spela i en hall, men nu i Ry har möjlighet att spela ute. Bredvid multibanan finns en gummibana gjord av återvunnet material från Nike Grind-skor. Det är mer street, och här kan du spela panna street fotboll, streetbasket och till och med badminton och tennis.

För i en liten stad som Ry med 12.000 invånare var det viktigt att multibanan kunde skapa sammanhållning och därför borde det finnas något för alla.

”Multibanan har blivit en stor framgång bland unga. Och vi har gjort det på ett sådant sätt att man inte kan boka banan eftersom alla måste kunna komma och spela. Därför är det inte hit man kommer för att utveckla sina egna fotbollsambitioner, för det handlar om gemenskap. Vi har till och med gjort ordningsregler som slår fast att man ska bjuda in andra i spelet, eftersom vi vill utveckla en kultur som uppmuntrar till att bara vara tillsammans om idrott – och det verkar som att vi är på god väg, säger Peter Kilden.

Även unga som inte är med i stadens föreningar kommer in på multibanan. Och här är det framför allt Streetbanan som drar. Ofta är de där på kvällarna och stadens unga är glada över de nya möjligheterna. Och det finns till och med några som sedan har gått med i fotbollsklubben.

”Det var till exempel en 11-årig pojke som inte kom till klubben normalt som kom med sin familj och spelade på multiplanen. Sedan dess har han gått med i fotbollsklubben, och det är jättebra. Barn, unga, föräldrar och till och med mor- och farföräldrar använder multibana när de behöver flytta, så det har blivit en stor succé i Ry, avslutar Peter Kilden.

Har du blivit inspirerad hjälper vi dig gärna