I Odder har en multibana från UNIQA skapat helt nya möjligheter för utveckling. Förutom att erbjuda många typer av aktiviteter är banan både handikapp- och familjevänlig.
Den nya multibanan, som ligger centralt i Odder, har allt. Här kan du spela allt från fotboll till hockey, även fottennis och volleyboll. Den har en interaktiv bollvägg, mål tvärs över, så att de minsta kan vara med och fler kan spela samtidigt, precis som en agilitybana har gjorts på själva ytan och mycket mer. Bredvid banan finns till och med en skateramp, och banan ligger mitt i ett grönområde där man kan koppla av och ha picknick.
”Vi ville göra ett flerfält där det fanns något för alla. Eftersom vi bryr oss mycket om att omfamna mångfalden i Odder, så förutom en mängd aktiviteter är banan öppen till sent, den är handikappvänlig och ligger i ett aktivitetsområde där det är lätt för människor att samlas socialt.”
Det säger Torkild Kjeldager Sørensen som är volontär i fotbollsklubben Odder IGF Football. Tillsammans med den numera pensionerade ordföranden i Spektrum Odder, Kurt Christensen, står han bakom det stora arbetet med att få en flerfil till staden.
”När du börjar planera en flerfil får du reda på hur mycket den faktiskt kan göra. Tillsammans med UNIQA har vi därför verkligen tänkt utanför boxen, för det har varit viktigt för oss att det fanns något för alla. Det betyder också att vi till exempel har gjort en grind till banan, så att även rullstolsburna kan använda den, säger Torkild Kjeldager Sørensen.
Det var möjligheten att söka bidrag för en flerbana genom Nordeastiftelsen och DBU som fick igång det stora projektet för Kurt Christensen och Torkild Kjeldager Sørensen. Och när de fick 375.000 kronor från DBU och Nordeastiftelsen och ytterligare 150.000 från lokala stiftelser gick de i dialog med UNIQA som är DBU:s officiella leverantör av flerbanor.
1.100 av Odders invånare är redan med i den lokala fotbollsklubben, men enligt Torkild Kjeldager Sørensen har det varit viktigt att "teckna en bredare bild av klubben."
”Framgång handlar inte bara om hur många som är medlemmar i föreningen. Det handlar också om att erbjuda kvalitet och sända en signal om att alla är välkomna hos oss, förklarar Torkild Kjeldager Sørensen och tillägger: Skolor och institutioner använder därför kursen såväl som unga som inte är med i föreningslivet. Människor med utvecklingsstörning har spelat hockey på planen, och en sjundeklassare från vår lokala skola hittade en dag för att göra ett improviserat möte där många klasser deltog. Spektrum betyder mångfald på latin, och det har vi verkligen uppnått."