Tillbaka

Finmotorisk utveckling

Ramar med högt lekvärde (Play Value) möjliggör omväxlande lek (Play), som stärker barns finmotorik, och stödjer både självständighet och delaktighet

Finmotorisk utveckling i ramar med högt spelvärde (Play Value)

Finmotoriken beskriver behärskning av rörelser (Move) i kroppens små muskelgrupper; fötter, ansikte och händer. Händernas finmotoriska färdigheter är avgörande för vår utveckling, självständighet, samhällsdeltagande och livskvalitet. Vi tror att en miljö med högt lekvärde (Lekvärde), naturligtvis tillåter barn att inkludera olika former av lek (Lek) som stödjer den finmotoriska utvecklingen av händerna.

Finmotorik

Händernas finmotoriska färdigheter stöds genom träning av muskelstyrka och utveckling av grepp, handdominans, manipulation, precision och bilateral koordination. Genom upprepad användning av finmotoriska rörelser (Move) lagras rörelserna i muskler, leder och hjärna, och blir med tiden automatiserade. Om den finmotoriska utvecklingen av händerna inte är tillräcklig kan det påverka barnets självuppfattning och förmåga att bemästra i lärarsituationer, som t.ex. att klä på sig, äta och skriva kan vara krångligt.

Den finmotoriska utvecklingen och högt spelvärde (Play Value)

Den finmotoriska utvecklingen sker i samspel med omgivningen i spädbarnsstadiet och pågår i första hand fram till sex års ålder. Från att ha varit reflexbaserad blir färdigheterna mer viljestyrda med tiden, och tränas bäst genom vardagliga aktiviteter. Eftersom lek är barns primära aktivitet, och utveckling sker i samspel med omgivningen, är det bara vettigt att det är fokus på finmotorik när man designar med högt lekvärde (Lekvärde) för barn. Till exempel tränar klätterväggar och klätterställningar muskelstyrka, koordination och grova grepp, medan sandlek, vattenlek och musikinstrument tränar precision, koordination och finare grepp.

Vill du veta mer är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi ser fram emot att hjälpa till.